Nová semínka chilli papriček v našem eshopu pro sezónu 2021

Nové chilli papričky v našem eshopu pro sezónu 2021

Doporučit


Každý rok se pro vás snažíme pěstovat nové a neokoukané odrůdy chilli papriček. Sestavili jsme pro vás výběr těch, které v našem eshopu najdete nově pro letošní sezónu.

Ají Ahuachapan

Ají Ahuachapan

Ač se jedná o odrůdu Ají, typickou pro oblasti Jižní Ameriky, Ají Ahuachapan je údajně původně vyšlechtěná v Německu a pojmenovaná podle města Ahuachapan v El Salvadoru. Dosahuje velice příjemné pálivosti kolem 40 000 SHU a příjemně ovocnou, až pomerančovou chutí. Rostlinka je poměrně vysoká s propletenými větvemi. Větší podlouhlé a pokroucené papričky dozrávají ze světle zelené do sytě oranžové. Při dobrých podmínkách vás obdaří desítkami plodů. Ideální paprička do salátu k rybím pokrmům, do salsy nebo na nakládání.

Ají Tapachula

Ají Tapachula

Mexická paprička z rodu Capsicum Baccatuum z horských oblastí s příjemnou pálivostí 50 000 SHU a příjemně kořenitou chutí s citrusovými tóny. Rostlinka je poměrně vysoká s rozložitou korunou na dlouhém kmínku. Skupiny malých, zakulacených papriček rostou vzhůru a dozrávají ze zelené do krásné červené. Při dobrých podmínkách vás obdaří desítkami sytě červených papriček. Ideální paprička do salsy nebo naložená v malých skleničkách.

Ají Melocoton

Ají Melocoton

Aji Melocoton pochází z Peru a jedná se o obzvlášť chutnou chilli papričkou s tropickým nádechem. Melocoton znamená ve španělštině broskev a to potvrzuje i velice specifická chuť této odrůdy. Při správném pěstování vás rostlinka obdaří velkým množstvím podlouhlých, špičatých papriček. Ty začínají bílou barvou přecházející do krémové. Poté získají růžový nádech a končí v krásné broskvové barvě. Svou vůní a chutí vám skvěle doplní letní saláty. Díky tenké stěně papriček je vhodná na sušení a e svém rodném Peru je hojně využívána k přípravě tradičních salsa omáček.

Ají Cachucha

Ají Cachucha

Aji Cachucha pochází z Kuby a Portorika a je také známá jako Ají Dulce. Paprička je velmi jemně pálivá a má sladkou, ovocnou chuť. Paprička může být občas zaměňována za podobně vypadající Scotch Bonnet ale plody jsou o hodně menší a rozhodně ne tak pálivé. Hlavní užití nachází jako koření do rýžových a fazolových pokrmů. Používá se také k dochucování polévek a dušených pokrmů a lze je plnit malým množstvím masa a sýrů, což na Kubě oproti Portoriku není tak běžný způsob, protože jen velmi málo lidí si zde může dovolit maso nebo sýr.

Bhut Jolokia Caramel

Bhut Jolokia Caramel

Bhut Jolokia Caramel je přírodní variantou odrůd Bhut Jolokia. Dozrává ze světle zelené až po krásně karamelový odstín. Bhut Jolokia Caramel se svou pálivostí kolem 1 000 000 SHU dokáže poměrně slušně potrápit. Paprička má opět pro svou odrůdu naprosto nezpochybnitelný podlouhlý, špičatý a velmi hrbolatý tvar. Vůně i chuť je zřetelně po exotickém ovoci, což se skvěle pojí například s pokrmy indické kuchyně.

Bico Roxa

Bico Roxa

Pokud milujete chilli papričky, které vás omámí převážně vzhledem, je Bico Roxa přesně pro vás. Jediná svého druhu, stabilní kříženec mezi brazilskými papričkami Biquinho (někdy také Chupetinho) a Pimenta Bode Roxa. Temně tmavá rostlina s menšími listy vám v kvalitních podmínkách vyroste bez problému do metru i výš. Rostlinka je doslova obsypaná malými bílo fialovými kvítky. A pak to přijde ... temně černé, malé a špičaté papričky, které se při dozrávání mění na fialové, bordó, oranžové a nakonec červené. Chuťově je Bico Roxa velice dobrá, svou ovocnou chutí a vůní nezapře svou příslušnost k Capsicum Chinense, malé plody jsou však většinou hodně plné semínek.

Buena Mulata

Buena Mulata

Jedná se o relativně starou odrůdu až ze 40. let. Tahle rostlina vypadá naprosto nádherně, obsypaná množstvím barevných papriček ve škále od sytě fialové přes růžovou, oranžovou až do krásně sytě červené! Velikostně i tvarově se hodně blíží odrůdě Cayenne, ale řekli bychom že je v chuti ještě mnohem lepší. Papričky jsou velmi sladké, nenajdete zde žádnou kyselost nebo hořkost. Krásný přírůstek do sbírky každého nadšeného chilli pěstitele!

Criolla de Cocina

Criolla de Cocina

Legendární paprička pocházející z Nikaragui, kde je naprosto nezbytná v místních receptech na sladkokyselou salsu Criolla Campesina, ale celkově je paprička velice všestranná s lze ji v kuchyni nahradit klasickou sladkou papriku. Poprvé byla dovezena už v roce 1988 od Nikaraguiského farmáře. Pokud rostlince dopřejete dobré podmínky, obdaří vás papričkami svým tvarem velice podobnými Habaneru avšak bez palu a s krásně svěží a zemitou chutí. Velice vhodná paprička pro všemožné pokrmy.

Pimenta Barra do Ribeiro

Pimenta Barra do Ribeiro

Pimenta Barra do Ribeiro je další jedinečná a vzácná odrůda z Brazílie. Tato odrůda má úžasný barevný přechod od krémově bílé s fialovým nádechem, oranžové a končí sytě červenou. Tahle krásná rostlinka svým vzhledem rozhodně ve vaší zahrádce nezapadne. V chuti je nádherně svěží a plná štiplavé šťávy a i přes velké množství semínek ohromí tlustou dužinou. Ideálně ji vidíme jako favoritku pro nakládání, náhradu české Cherry Bomb například k utopencům či hermelínům. Skvělá volba, pokud jste začínající chilli pěstitelé.

Pimenta Chris Fat

Pimenta Chris Fat

Pimenta Chris Fat je ustálený kříženec mezi odrůdami Ghost Pepper a brazilské Pimenta De Neyde. Už roku 2018 se jednalo o generaci F6, tudíž by měla být velmi ustálená. Vytvořil ho americký mistr pěstitel Christopher Phillips. Ideální typ má tmavě fialové listy i stonky rostliny. Nezralé papričky mají tmavě zelenou barvu s nádechy do fialové či černé a postupně dozrávají přes oranžovou až červené s fialovými fleky. Svým tvarem papričky Pimenta Chris Fat připomínají menší Ghost Pepper. Chuť je ovocná až květinová, ale v pálivosti si nezadají s Bhut Jolokií.

Rocoto Ají Largo

Rocoto Ají Largo

Máme tu další přírůstek pocházející z této fantastické odrůdy. Rocoto Ají Largo získalo své pojmenování díky podobným tvarům jako sestry z rodiny Capsicum Baccatuum. Ostatní, pro Rocota typické znaky, jako kupříkladu silná stěna papričky či neobvyklá černá semínka, se však opět shodují. Rocoto Ají Largo dozrává z světle zelené barvy do sytě červené a v tomto stádiu zralosti jsou plody také velmi sladké a chutné. Jak je známo tato paprička je poměrně náročná k pěstění, zejména začínáte-li s chilli, na druhou stranu její delikátní a šťavnaté plody opravdu stojí za nějakou tu námahu. Navíc pokud dáte rostlině prostor a dostatečnou péči je výnosnost více než výborná. Díky svému tvaru je Rocoto Ají Largo naplněné masem či sýrem více než vhodné ke grilování či pečení v troubě, podobně jako třeba papričky Jalapeno. Můžete jej také využít do salátu, sals či k nakládání.

Scotch Bonnet

Scotch Bonnet

Varianta červeného Habanera, které je známé spíše pod názvem Scotch Bonnet a pochází z Jamajky. Při dozrávání získává tato paprička krásnou, sytou, červenou barvu. Někdy se stává, že plody mohou při vystavení přímému slunci na chvíli změnit svou barvu na lehce fialovou. Je to ale pouze druh pigmentové reakce, které není třeba se obávat. V chuti je Scotch Bonnet výrazně ovocný a plný. Pálivostí vás pak možná zaskočí i přes skutečnost, že tabulkově je na úrovni běžných Habaner. Ideální paprička do omáček nebo na sušení do chilli koření.

Thai Brown

Thai Brown

Paprička Brown Thai je přírodní mutací varianty Black Thai, která je v nezralé fázi také zbarvená do temně černofialové barvy, ale dozrává do sytě červené. Brown Thai oproti tomu dozrává do krásné hnědé, občas doprovázené světle hnědými pruhy. Kromě vzhledu je příjemná sladká a svěží chuť papriček. Pro svou tenkou slupku se hodí především na sušení, nadrcenou ji lze využít k výrobě různých kari past a velmi příjemně vám doplní i nakládanou zeleninu v oleji.

Tshololo

Tshololo

Tshololo je celkem vzácná chilli paprička pocházející z Brazílie. Tvarově je ne zcela obvyklá a na keři vám naděli množství esovitě tvarovaných plodů. V chuti je trochu jako Habanero, ale o několik řádů nižší. Papričky dozrávají z tmavě zelených odstínů z černými skvrnami od slunce až do sytě červené. Výborná paprička pro pěstitele hledající jemnou ovocnou chuť a zároveň nevyžadují extrémní pálivost. Výborně se hodí pro přípravu chilli omáček, nebo jako přísada do všemožných jídel. Nejen to, ale také vypadají opravdu skvěle! Co vám tedy brání!

Naše nabídka chilli semínek

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem