600g jehněčího masa
400g nasekaných rajčat
2 stroužky česneku
50ml bílého octa
nasekané chilli podle chuti (Bhut Jolokia)
2 nakrájené cibule
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky hořčičných semínek
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička kardamomu
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžíce hnědého cukru
2 lžičky citrónové šťávy
čerstvě umletý černý pepř
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Marinování: 2 hodiny, Vaření: 30minut
Skvělý a velmi pálivý indický pokrm, původem z indické provincie Goa, ve kterém se krásně uplatní chilli papričky Bhut Jolokia. Často se podává s kuřecím nebo skopovým masem, ale je možné ho připravit s rybou případně uvařit verzi zeleninovou. Goané však používají pro přípravu pouze maso vepřové. Netradiční chuť jídla pochází z unikátní směsi tučného masa, česneku, vinného octa a chilli papriček. Vindaloo je dobře známé svou pálivostí a bývá považováno za jedno z nejpálivějších kari.
Jehněčí maso nakrájejte na kousky a přesuňte do větší misky. Do mixéru postupně vložte téměř všechny zbývající suroviny včetně koření. Nasekanou cibuli, utřený česnek, pokrájená rajčata, chilli papričky Bhut Jolokia, skořici, bílý ocet, jogurt, římský kmín, hořčičná semínka, kurkumu, cukr, citrónovou šťávu a černý pepř a rozmixujte na tekutou, ostrou směs. Směsí zalijte maso a důkladně promíchejte. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny.
Často se můžete setkat s variantou pokrmu obsahující navíc brambory pokrájené na větší kousky. Je možné je přidat přímo do poslední fáze vaření. Tradiční vindaloo však brambory neobsahuje. Maso se nám krásně spojilo s marinádou, je tedy čas ho přesunout do hrnce a za občasného míchání zlehka vařit asi 30 minut.
Na talíři ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem a podávejte s rýží basmati nebo indickými plackami Naan.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.