Indické jehněčí vindaloo s rýží basmati

Potřebné suroviny na 3-4 porce

600g jehněčího masa
400g nasekaných rajčat
2 stroužky česneku
50ml bílého octa
nasekané chilli podle chuti (Bhut Jolokia)
2 nakrájené cibule
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky hořčičných semínek
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička kardamomu
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžíce hnědého cukru
2 lžičky citrónové šťávy
čerstvě umletý černý pepř
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru


Sdílet


Indické jehněčí Vindaloo

Marinování: 2 hodiny, Vaření: 30minut

Skvělý a velmi pálivý indický pokrm, původem z indické provincie Goa, ve kterém se krásně uplatní chilli papričky Bhut Jolokia. Často se podává s kuřecím nebo skopovým masem, ale je možné ho připravit s rybou případně uvařit verzi zeleninovou. Goané však používají pro přípravu pouze maso vepřové. Netradiční chuť jídla pochází z unikátní směsi tučného masa, česneku, vinného octa a chilli papriček. Vindaloo je dobře známé svou pálivostí a bývá považováno za jedno z nejpálivějších kari.


Postup

Jehněčí maso nakrájejte na kousky a přesuňte do větší misky. Do mixéru postupně vložte téměř všechny zbývající suroviny včetně koření. Nasekanou cibuli, utřený česnek, pokrájená rajčata, chilli papričky Bhut Jolokia, skořici, bílý ocet, jogurt, římský kmín, hořčičná semínka, kurkumu, cukr, citrónovou šťávu a černý pepř a rozmixujte na tekutou, ostrou směs. Směsí zalijte maso a důkladně promíchejte. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny.

Často se můžete setkat s variantou pokrmu obsahující navíc brambory pokrájené na větší kousky. Je možné je přidat přímo do poslední fáze vaření. Tradiční vindaloo však brambory neobsahuje. Maso se nám krásně spojilo s marinádou, je tedy čas ho přesunout do hrnce a za občasného míchání zlehka vařit asi 30 minut.

Servírování

Na talíři ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem a podávejte s rýží basmati nebo indickými plackami Naan.

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem