700g jehněčí kýty na kostky
2 rajčata, nasekaná
8 stoužků česneku
2,5 lžičky rajčatového pyré
4 lžíce másla
1 větší cibule
50ml vody
1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
2 papričky Bhut Jolokia (nebo i více)
2,5 lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
2 lžičky drceného chilli
1,5 lžičky Garam Masala
1,5 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky mletého koriandru
3/4 lžičky pískavice (řecké seno)
nasekaný čerstvý koriandr
Celkový čas přípravy: 2 hodiny
Jedno z nejpálivějších indických curry s papričkami Bhut Jolokia neboli Ghost Chilli a jehněčím masem, rajčaty a zázvorem. Osobně jsme Phaal dělali i s pálivějšími papričkami Trinidad Scorpion Butch T a věřte že výsledná chuť je opravdu nezapomenutelná. Přesto že Phaal by měl být z principu velmi, ale velmi pálivý, je možné jej připravit i bez těchto slzotvorných chilli papriček.
Pokrájená rajčata, stroužky česneku, zázvor, rajčatové pyré, sůl, pokrájené papričky Bhut Jolokia, drcený chilli prášek, garam masala, kmín, drcený koriandr, pískavici a černý pepř přesuňte do mixéru a několikrát projeďte aby se vám ingredience nasekaly. Následně ingredience rozmixujte dokud hmota nebude tekutá. Při otevírání nádoby mixéru dávejte pozor, chilli papričky Bhut Jolokia mohou pěkně podráždit oči a nos, kapsaicinový odér se na vás vyvalí z mixéru.
Jehněčí maso nakrájené na kostičky dejte do větší mísy a zalijte směsí z mixéru. Dobře promíchejte aby bylo maso krásně a rovnoměrně pokryté marinádou. Umístěte do lednice, kde nechte maso hodinu odpočinout aby mohlo vstřebat chuť koření.
Na větší pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni 10 - 15 minut za stálého míchání orestujte do zlatohněda cibulku. Nalijte do pánve jehněčí maso včetně marinády a přiveďte k varu. Vařte za stálého míchání dokud omáčka nezačne houstnout zhruba 5 minut. Snižte plamen na minimum a pod pokličkou nechte vařit dokud jehněčí nezměkne, podle množství to bude trvat zhruba 20 minut.
Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem a podávejte s indickými plackami Naan nebo Chapati.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.