Vietnamská hovězí polévka Pho Bo

Potřebné suroviny na 4-6 porcí

1kg morkových hovězích kostí
600g libového hovězího zadního
3 středně velké cibule (na čtvrtky)
6 stroužků česneku (na půlky)
6cm čerstvého zázvoru (na větší kousky)
3 hvězdičky badyánu
2 velké celé skořice
1,5 lžičky anýzu
3 bobkové listy
5 hřebíčků
2-3 lžíce soli
2-3 lžíce třtinového cukru
Ploché rýžové nudle (asi 400g)
Čerstvé chilli papričky dle chuti (Thai Red, Bornejská)
Vietnamská máta, koriandr, perila (vietnamskou mátou seženete v asijských obchodech a tržnících)
Limetka
Rybí omáčka
Nakládaný bambus


Vietnamská hovězí polévka Pho Bo

Sdílet


Vietnamská hovězí polévka Pho Bo

Celkový čas přípravy: 4 hodiny

Známe už jí asi úplně všichni. A zřejmě ani nebudeme přehánět, když řekneme, že je to největší gastronomický fenomén posledních pár let. Vietnamské hovězí PHO je královnou polévek a dnes je na ní doslova závislý kde kdo. Její absolutně návykovou chuť vytváří kombinace velmi dlouhého vaření, koření a bylinek. PHO BO je voňavý a lahodný lék na duši a do načančaných restaurací se nám tak nějak nehodí. Tahle polévka prostě nejlépe chutná v zaprášeném bistru nebo přímo na ulici a v tom je koneckonců také její kouzlo. Chystali jsme se ji uvařit už dlouho, ale věděli jsme z různých zdrojů, že to nebude snadné. Nakonec musíme konstatovat, že způsob, který jsme zvolili, byl přijatelný jak časově, tak co do náročnosti přípravy a tahle domácí varianta se napoprvé nakonec vážně povedla.


Postup

Kosti omyjeme a vložíme do většího hrnce. Zalijeme přibližně čtyřmi litry vody a přidáme cibuli, česnek, zázvor, badyán, skořici, anýz, bobkové listy, hřebíčky, sůl a třtinový cukr. Takto dáme vařit na přibližně dvě a půl až tři hodiny. V průběhu vaření občas kontrolujeme. Poté vyjmeme kosti a vývar scedíme do jiného hrnce tak, aby byl čistý bez koření. Nyní do vývaru vložíme omyté zadní maso v celku a vaříme ještě přibližně 45 až 60 minut. Hotové maso by mělo být ve středu lehce narůžovělé a v takovém stavu ho již můžeme nakrájet na tenké plátky. V tuto chvíli je čas připravit si dle návodu na obalu rýžové nudle, nejčastěji se vaří 3 minuty v horké vodě, zcedí se a ihned zchladí studenou vodou. Nudle pak rozdělíme do připravených hlubších talířů nebo misek.

Servírování

Na vrch nudlí nyní ještě poklademe plátky masa, kolečka čerstvých chilli papriček, natrhanou mátu a koriandr (s bylinkami rozhodně nešetřete) a nakonec vše zalijeme vývarem. Takto připravené PHO BO doladíme dle potřeby ještě rybí omáčkou, limetkou a nakládaným bambusem. Dobrou chuť!

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Bolivian Bumpy
Bolivian Bumpy
Capsicum Chinense
65 Kč • 200 000 SHU
Přidat do košíku Je to vážně parádní chilli neobvyklého zbarvení dozrávající ze zelené do jasně žluté s hnědými fleky. Paprička bolivijského původu vznikla zkřížením Bolivian Rainbow (Capsicum Annuum) a Yellow Bumpy (Capsicum Chinense). Patří mezi Chinensky a nakopne vás skvělou ovocnou chutí připomínající v tomhle případě citrusy. My jí pálivostí řadíme do příjemného středu, který je snesitelný, ale zároveň nezklame žádného chilli šílence. Tahle keřovitá rostlinka s vysokou výnosností je vhodná pro pěstování v květináči i v zemi, kde se vám samozřejmě rozroste mnohem víc. A do čeho ji využijete? Do omáčkovitých jídel typu chilli con carne, do marinád nebo sals. Zkuste jí taky nasušit nebo zamrazit na potom. V zimě se to bude jistě hodit." ["aktivni"]=> string(1) "1" ["photo1"]=> string(24) "bolivian_bumpy1_2019.jpg" ["photo2"]=> string(24) "bolivian_bumpy2_2019.jpg" ["photo3"]=> string(19) "bolivian_bumpy3.jpg" ["photo4"]=> string(19) "bolivian_bumpy5.jpg" } -->
Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem