16 velkých nevařených krevet, celých včetně hlavy
4 plátky galgánu (nebo zázvoru)
3 thajské chilli papričky
6 listů kafírové limety
1 stonek citrónové trávy
1 lžíce chilli pasty (nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta)
6 malých žampionů nebo hrst nakrájené hlívy ústřičné
asi 2 lžíce rybí omáčky (dobrá je Squid brand fish sauce)
4 lžíce limetové šťávy
nasekaný čerstvý koriandr
Celkový čas přípravy: 50 minut
Jedná se o klasickou thajskou polévku Tom yam kung, někdy také tom yum goong. Slovo Goong v thajštině znamená krevety, můžete se tedy setkat napřiklad s kuřecí verzí Tom Yum Gai (Tom Yam Kai) a dalšími variacemi. Krevetová je ovšem opravdu ta pravá a nejchutnější. Polévky Tom Yam jsou velmi pálivé a k jejich dochucení se používají klasické thajské papričky Thai Red nebo Bird's Eye.
Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml vody a přidejte všechny hlavy z krevet. Pokud máte raději krevety vyloupané můžete zbylé krunýře přidat do hrnce. Vařte do doby něž se voda začne zbarvovat do oranžova a vývar se vám zredukuje zhruba na 600ml. Poté zceďte abyste se zbavili vyvařených hlav a krunýřů.
Přidejte nasekané thajské chilli papričky, pomačkané limetkové listy, plátky galgánu nebo zázvoru (oproti zázvoru je galgán chuťově výraznější, má lehce pepřovou chuť a kořen zbarvený do červena), bílou část citronové trávy (potlučenou paličkou), rozpůlené houby a chilli pastu, přiveďte k varu.
Dochuťte rybí omáčkou a přidejte všechny krevety. Polévku vařte do doby, než se vám krevety zbarví do oranžova, poté přidejte limetkovou šťávu.
Přelijte do talířů, ozdobte nasekaným koriandrem a doplňte platky limetky. Polévku jezte teplou a maximálně do 10 - 15 minut aby neztratila svoji výraznou chuť.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.