Malé tvrdší okurky
3,5 litru vody
1 litr jablečného octa
½ kg třtinového cukru
10 dkg mořské soli
4 čerstvé bobkové listy
10 kuliček nového koření
4 hřebíčky
1 mrkev
1 červená cibule
Čerstvý kopr
Čerstvé chilli papričky
1 lžička hořčičného semínka
Čas přípravy: 30 minut + sterilace
Okurková sezona zrovna běží na plné obrátky a všude se už jistě vesele nakládá. Kyselé okurky jsou vlastně vcelku univerzální delikatesa, jelikož se hodí nejen ke klasickému řízku, ale taky bezva doladí rožnění, grilování či tapas a můžete po nich navíc šáhnout vždycky, když je jen tak na něco chuť. Nakládačky jsou u nás zkrátka svatá tradice, na kterou má každý svůj ultra tajný rodinný recept. Samozřejmě, že léta pečlivě střežený. Pokud byste se letos rádi přeci jen od rodinných tradic odklonili a chtěli vyzkoušet něco nového, trochu ostřejšího – dáváme k dispozici náš do teď pečlivě střežený recepis.
Všechny ingredience na nálev povařte v hrnci, občas zamíchejte a poté nechte lehce vychladnout. Mezitím si pokrájejte na kolečka cibuli, mrkev, chilli. Společně s koprem a hořčičným semínkem je dejte na dno pečlivě vymytých zavařovacích sklenic. Vložte okurky a zalijte lákem až po okraj sklenice.
Sklenice uzavřete, pokud máte klasické sklenice víčka nedotahujte. Vyskládejte je do hlubšího pekáče, do něhož na dno přilijte trochu vody a sterilizujte v předem zahřáté troubě asi 10 minut. Je třeba dosáhnout teploty alespoň 85°C. Takto zavařené okurky ještě pořádně dotáhněte a nechte je přes noc odpočívat víkem vzhůru na utěrce v pokojové teplotě. Zhruba po týdnu už si na nich budete moci pochutnat.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.