500g kuřecích prsou
nahrubo nasekaná jarní cibulka
pokrájená okurka
limetka
lžička mleté skořice
lžička mletého černého pepře
lžíce drceného kmínu
100ml světlé sojové omáčky
150ml oleje
2 lžíce třinového nebo palmového cukru
100ml kokosového mléka
½ pokrájené malé cibule
prolisovaný stroužek česneku
4 lžíce jemného arašídového másla
1 lžička třinového cukru
2 lžičky světlé sojové omáčky
½ lžičky drceného kmínu
2 nasekané thajské chilli papričky nebo Habanero
sůl a pepř podle chuti
Celkový čas přípravy: 30 minut | Marinování: alespoň 2 hodiny
Indonéský pokrm, ideální pro letní grilování, který vám nezabere mnoho času. Jedná se o marinované kuřecí maso na špejlích. Kromě kuřecího masa můžete použít také maso vepřové nebo krevety. Grilované kousky masa pokapané limetkou a namočené do ostré arašídové omáčky jsou naprosto nezapomenutelné.
Maso je dobré nechat alespoň dvě hodiny marinovat, ideálně klidně celý den aby koření maso provonělo. Je proto dobré ho připravit s předstihem. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky zhruba 3x5cm velké a přesuňte je do misky. Přidejte všechny ingredience na marinádu, důkladně promíchejte aby se všechny kousky masa obalily a dejte do lednice. V průběhu marinování je dobré maso občas promíchat, ale není to nezbytně nutné.
Zatímco se nám maso marinuje si připravíme pikantní arašídovou omáčku. Stejně jako maso je dobré ji vyrobit v předstihu, aby se aroma krásně rozleželo.
Kokosové mléko dejte do pánve a zprudka prohřejte aby se lehce zredukovalo na hustší pastu. Vše z pánve přemístěte do mixéru, přidejte zbylé přísady a nasekané papričky Thai Red nebo žluté Habanero. Mixujte dokud nevznikne hladká kaše, ochutnejte a v případě potřeby opepřete a osolte. Hotovou omáčku přikrejte a nechte stranou odležet.
Kousky masa napíchejte na bambusové jehlice nebo špejle a na koncích nechce trochu místa na chycení. Na rozpáleném grilu je nechte asi 5 minut a jednou je obraťte.
Podávejte s půlkou limetky pro pokapání, salátem z okurky a jarní cibulky. Jednotlivé kousky masa namáčejte do arašídové omáčky.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.