Kuřecí Satay

Potřebné suroviny na 4 porce

500g kuřecích prsou
nahrubo nasekaná jarní cibulka
pokrájená okurka
limetka

Marináda

lžička mleté skořice
lžička mletého černého pepře
lžíce drceného kmínu
100ml světlé sojové omáčky
150ml oleje
2 lžíce třinového nebo palmového cukru


Pikantní arašídová omáčka

Pikantní arašídová omáčka

100ml kokosového mléka
½ pokrájené malé cibule
prolisovaný stroužek česneku
4 lžíce jemného arašídového másla
1 lžička třinového cukru
2 lžičky světlé sojové omáčky
½ lžičky drceného kmínu
2 nasekané thajské chilli papričky nebo Habanero
sůl a pepř podle chuti


Sdílet


Indonéské kuřecí Satay
s pikantní arašídovou omáčkou

Celkový čas přípravy: 30 minut | Marinování: alespoň 2 hodiny

Indonéský pokrm, ideální pro letní grilování, který vám nezabere mnoho času. Jedná se o marinované kuřecí maso na špejlích. Kromě kuřecího masa můžete použít také maso vepřové nebo krevety. Grilované kousky masa pokapané limetkou a namočené do ostré arašídové omáčky jsou naprosto nezapomenutelné.


Postup

Maso je dobré nechat alespoň dvě hodiny marinovat, ideálně klidně celý den aby koření maso provonělo. Je proto dobré ho připravit s předstihem. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky zhruba 3x5cm velké a přesuňte je do misky. Přidejte všechny ingredience na marinádu, důkladně promíchejte aby se všechny kousky masa obalily a dejte do lednice. V průběhu marinování je dobré maso občas promíchat, ale není to nezbytně nutné.

Zatímco se nám maso marinuje si připravíme pikantní arašídovou omáčku. Stejně jako maso je dobré ji vyrobit v předstihu, aby se aroma krásně rozleželo.

Kokosové mléko dejte do pánve a zprudka prohřejte aby se lehce zredukovalo na hustší pastu. Vše z pánve přemístěte do mixéru, přidejte zbylé přísady a nasekané papričky Thai Red nebo žluté Habanero. Mixujte dokud nevznikne hladká kaše, ochutnejte a v případě potřeby opepřete a osolte. Hotovou omáčku přikrejte a nechte stranou odležet.

Kousky masa napíchejte na bambusové jehlice nebo špejle a na koncích nechce trochu místa na chycení. Na rozpáleném grilu je nechte asi 5 minut a jednou je obraťte.

Servírování

Podávejte s půlkou limetky pro pokapání, salátem z okurky a jarní cibulky. Jednotlivé kousky masa namáčejte do arašídové omáčky.

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Novinka
Big Mustard Mama
Big Mustard Mama
Capsicum Chinense
120 Kč • ~1 500 000 SHU
Přidat do košíku " ["informace"]=> string(899) "Tento superhot vytvořil Troy Primeaux z Louisiana Lafayette University. Pokud jste o tomto pánovi už slyšeli, jistě budete vědět, že je tvůrcem známého superhotu 7 Pot Primo! Jedná se o křížence mezi Naga Morich a Trinidad Douglah. Big Mustard Mama je tak podlá, jak vypadá. S více jak milionem SHU vás rovnou odstřelí. Na internetu kolují zprávy o podobnosti s papričkou „Pepper X“, někteří dokonce tvrdí, že se jedná o to stejné. To už necháme na vás. Papričky jsou dost velké a mají vrásčitou, hrbolatou slupku. Některé mají nepravidelně zkroucené tvary. Když se zakousnete, vaší pusu zachvátí vás ohnivý žár, až poté dorazí zemitá lehce květinová chuť. Big Mustard Mama bychom doporučili používat hlavně do chilli omáček nebo k nasušení jako nukleární koření. Pro běžnou konzumaci je opravdu až příliš ostrá." ["aktivni"]=> string(1) "1" ["photo1"]=> string(21) "big_mustard_mama1.jpg" ["photo2"]=> string(21) "big_mustard_mama2.jpg" ["photo3"]=> string(21) "big_mustard_mama3.jpg" ["photo4"]=> string(0) "" } -->
Celá nabídka chilli semínek