Přehledná tabulka

Stupnice pálivosti chilli papriček

Tabulka pálivosti (v jednotkách SHU)

Čistý kapsaicin 16 000 000
Kapsacinové extrakty 8 000 000
Omáčka Blair's 5AM Reserve 6 000 000
Omáčka 357 Mad Dog 5 000 000
Pepřový sprej 2 500 000 - 4 500 000
Death Strain HP56 - oficiálně nepotvrzené 2 890 000
Carolina Reaper HP22B - nejpálivější chilli paprička světa od 2013 1 500 000 ~ 2 200 000
Trinidad Scorpion Moruga ~ 2 009 231
7 Pot Douglah 1 853 396
Dorset Naga 1 598 227
7 Pot Primo 1 469 000
Trinidad Scorpion Butch Taylor 1 463 000
Naga Viper 1 349 000
Naga Jolokia 1 200 000 - 1 400 000
Trinidad 7 Pot Jonah 1 267 641
7 Pot Bubblegum Chocolate 1 200 000
Infinity 1 176 182
Caramel 7 Pot 1 100 000
Bhut JolokiaBhut Jolokia PeachBhut Jolokia WhiteGhost Pepper 1 041 427
7 Pot Bubblegum, 7 Pot Mustard 1 000 000
Trinidad Scorpion Peach 850 000
Habanero Red Savina 350 000 - 580 000
Habanero Chocolate, Habanero Black 330 000 - 425 000
Habanero Green 330 000
Habanero Surinam Red 320 000 - 360 000
Habanero Yellow, Fatalii Yellow, Fatalii Brown 300 000 - 350 000
Thai RedBlack Scorpion Tongue 100 000
Rocoto Manzano Red, Rocoto Canario, Rocoto Giant 80 000 - 100 000
Aji Lemon Drop 30 000
Serrano Orange 23 000
Pimientos de Padrón, Kashmiri Mirch 5 000
Omáčka Tabasco 3 000
Jalapeno Purpur, Jalapeno Maylon, Jalapeno Red Giant 2 500 - 8 000
Poblano 1 000 - 2 000
Zavory 1 000
Pimento 100 - 500
Stáhnout tabulku pálivosti v PDF

Doporučit článek


Přehledná infografika

Tajemství pálivosti papriček

Scovilleho stupnice

Scovilleho stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.

Pyré z papriček Carolina Reaper HP22B

Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi (1865–1942), který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost.

Stupeň naředění měříme na Scovilleho stupnici. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 000 a více SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 300000krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný. 16 Scovilleho jednotek odpovídá množství kapsaicinu naředěného 1 k miliónu, proto nejvyšší možná dosažená hodnota – pro čistý 100% kapsaicin – dosahuje 16 milionů SHU. Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem.

Pomocí chromatografických metod a analytických přístrojů lze dnes měřit SHU podstatně přesněji než při Scovilleho organoleptickém testu.

Chcete koupit semínka chilli?

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek