400 g vepřové krkovice
250 g lotosového kořene
100 g chilli papriček Shishito (zelená a červená)
100 g chilli papriček Criolla de Cocina
15 g čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
svazek jarní cibulky
1 hrozen čerstvého zeleného pepře
2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
250 ml vody
1 čajová lžička tapiokové mouky
2 lžíce sádla
Celkový čas přípravy: 45 minut
Tentokrát pro vás máme stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a čerstvými chilli papričkami. Recept jsme fotili na podzim, kdy jsme měli po ruce čerstvé papričky ze zahrádky. Použili jsme dvě téměř nepálivé odrůdy, papričku původem z Nikaragui – Criolla de Cocina a japonskou papričku Shishito, kterou jsme použili jak zelenou, tak zralou červenou. Teď v zimě můžete tyto chilli papričky nahradit dostupnými paprikami Ramiro, zelenou paprikou a pro pálivost přidat například čerstvou Thai Red, kterou běžně seženete ve vietnamských večerkách. Další zajímavou ingrediencí v receptu je čerstvý lotosový kořen. Narazili jsme na něj před pár lety v několika asijských receptech a strašně jsme si přáli ho vyzkoušet. A protože kdo hledá, ten najde, tak jsme zjistili, že se dá čerstvý koupit i u nás. Vařený lotosový kořen nám chuťově i texturou připomíná trochu brambory, trochu topinambury. Lotosový kořen se používá na vaření jako zelenina, či na přípravu čaje. V čínské medicíně bývá využíván při nemocech dýchacího ústrojí, virózách nebo jako prevence v chladných měsících. Takže v kombinaci se zázvorem, česnekem a chilli papričkami je tohle jídlo vlastně taková léčivá bomba.
Lotosový kořen omyjeme, oloupeme tvrdou šlupku a nakrájíme ho příčně na plátky o tloušťce cca 5 mm. Nakrájený lotosový kořen vaříme ve vroucí osolené vodě 15 – 25 min. Chceme, aby byl uvařen tzv. na zkus. Po uvaření ho z vody vyjmeme a necháme ho vychladnout.
Vepřové maso nakrájíme na kostky, dáme stranou a připravíme si zeleninu. Zázvor oloupeme a společně s česnekem ho nakrájíme na nudličky. Chilli papričky a jarní cibulku nakrájíme na kousky. Nakonec si připravíme omáčku tak, že v misce smícháme sojovou a rybí omáčku s vodou a tapiokovou moukou, vše důkladně rozmícháme.
V hluboké pánvi, ideálně ve woku, si rozpálíme lžíci sádla, přidáme hrozen čerstvého zeleného pepře a minutku prohřejeme. Přidáme vepřové maso a orestujeme ho ze všech stran. Hotové kousky masa přendáme z pánve vedle do misky.
Do pánve dáme druhou lžíci sádla, přidáme nakrájený zázvor s česnekem a minutu restujeme, přidáme zbytek zeleniny a restujeme zhruba tři minuty. K zelenině vrátíme maso, promícháme a minutu prohřejeme. Nakonce vše zalijeme rozmíchanou omáčkou, promícháme a zhruba minutu provaříme. Pokud by vám omáčka příliš zhoustla, můžete přilít trochu vody.
Více zajímavých receptů i bez chilli najdete na maves-kitchen.cz
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.