Stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a chilli papričkami

Potřebné suroviny

400 g vepřové krkovice
250 g lotosového kořene
100 g chilli papriček Shishito (zelená a červená)
100 g chilli papriček Criolla de Cocina
15 g čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
svazek jarní cibulky
1 hrozen čerstvého zeleného pepře
2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
250 ml vody
1 čajová lžička tapiokové mouky
2 lžíce sádla


Sdílet


Stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a chilli papričkami

Celkový čas přípravy: 45 minut

Tentokrát pro vás máme stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a čerstvými chilli papričkami. Recept jsme fotili na podzim, kdy jsme měli po ruce čerstvé papričky ze zahrádky. Použili jsme dvě téměř nepálivé odrůdy, papričku původem z Nikaragui – Criolla de Cocina a japonskou papričku Shishito, kterou jsme použili jak zelenou, tak zralou červenou. Teď v zimě můžete tyto chilli papričky nahradit dostupnými paprikami Ramiro, zelenou paprikou a pro pálivost přidat například čerstvou Thai Red, kterou běžně seženete ve vietnamských večerkách. Další zajímavou ingrediencí v receptu je čerstvý lotosový kořen. Narazili jsme na něj před pár lety v několika asijských receptech a strašně jsme si přáli ho vyzkoušet. A protože kdo hledá, ten najde, tak jsme zjistili, že se dá čerstvý koupit i u nás. Vařený lotosový kořen nám chuťově i texturou připomíná trochu brambory, trochu topinambury. Lotosový kořen se používá na vaření jako zelenina, či na přípravu čaje. V čínské medicíně bývá využíván při nemocech dýchacího ústrojí, virózách nebo jako prevence v chladných měsících. Takže v kombinaci se zázvorem, česnekem a chilli papričkami je tohle jídlo vlastně taková léčivá bomba.


Postup

Lotosový kořen omyjeme, oloupeme tvrdou šlupku a nakrájíme ho příčně na plátky o tloušťce cca 5 mm. Nakrájený lotosový kořen vaříme ve vroucí osolené vodě 15 – 25 min. Chceme, aby byl uvařen tzv. na zkus. Po uvaření ho z vody vyjmeme a necháme ho vychladnout.

Vepřové maso nakrájíme na kostky, dáme stranou a připravíme si zeleninu. Zázvor oloupeme a společně s česnekem ho nakrájíme na nudličky. Chilli papričky a jarní cibulku nakrájíme na kousky. Nakonec si připravíme omáčku tak, že v misce smícháme sojovou a rybí omáčku s vodou a tapiokovou moukou, vše důkladně rozmícháme.

V hluboké pánvi, ideálně ve woku, si rozpálíme lžíci sádla, přidáme hrozen čerstvého zeleného pepře a minutku prohřejeme. Přidáme vepřové maso a orestujeme ho ze všech stran. Hotové kousky masa přendáme z pánve vedle do misky.

Do pánve dáme druhou lžíci sádla, přidáme nakrájený zázvor s česnekem a minutu restujeme, přidáme zbytek zeleniny a restujeme zhruba tři minuty. K zelenině vrátíme maso, promícháme a minutu prohřejeme. Nakonce vše zalijeme rozmíchanou omáčkou, promícháme a zhruba minutu provaříme. Pokud by vám omáčka příliš zhoustla, můžete přilít trochu vody.

Více zajímavých receptů i bez chilli najdete na maves-kitchen.cz

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek