Stir-fry s hovězím masem, mungo klíčky, chilli a čerstvým pepřem Stir-fry s hovězím masem, mungo klíčky, chilli a čerstvým pepřem

Potřebné suroviny

400 g vyzrálého zadního hovězího
200 g mungo klíčků
4 hrozny čerstvého zeleného pepře
4 chilli papričky Thai Red
1 velká červená cibule
2 stonky citrónové trávy
2 cm čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
250 ml vody
1 čajová lžička tapiokové mouky
2 lžíce sádla


Sdílet


Stir-fry s hovězím masem, mungo klíčky, chilli a čerstvým pepřem

Celkový čas přípravy: 35 minut

Další variace našeho oblíbeného stir-fry se zázvorem, čerstvým pepřem a chilli, je ideální pro tohle roční období. Výborně Vás totiž prohřeje a je plné barevné zeleniny, takže se po něm nebudete cítit těžce. Citrónová tráva dodá úžasnou vůni a svěží chuť, čerstvé mungo klíčky v jídle krásně křupou. Při focení jsem použila restovaný čerstvý zelený pepř na ozdobu, ale hned poté jsem jednotlivé kuličky obrala a promíchala je do jídla. Mají totiž úžasně jemnou pikantní chuť a určitě by bylo škoda je vyhodit.


Příprava

Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké plátky, dáme stranou a připravíme si zeleninu a omáčku. Na omáčku smícháme v mističce sójovou, ústřicovou a rybí omáčku, přidáme 250 ml vody a tapiokovou mouku, vše důkladně promícháme..

Červenou cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na nudličky, chilli papričky na tenká kolečka. Citrónovou trávu potlučeme po celé délce paličkou na maso.

Postup

V pánvi wok si rozpálíme lžíci sádla, přidáme hrozny čerstvého zeleného pepře a citrónovou trávu, minutku orestujeme a posuneme je vařečkou na stranu pánve. Do pánve naskládáme plátky hovězího masa a zprudka je opečeme, minutu z jedné a minutu z druhé strany. Opečené maso shrneme na bok pánve a ztlumíme plamen. Do pánve dáme druhou lžíci sádla, přidáme zázvor, česnek i cibuli, za neustálého prohazovaní restujeme 2 minuty. Zeleninu nechceme připálit, potřebujeme, aby změkla, ale zůstala křupavá. Promícháme zeleninu s masem, přidáme mungo klíčky, prohodíme a zalijeme dobře rozmíchanou omáčkou, vše promícháme. Pokud by omáčka byla příliš hustá, přidáme trochu vody. Prohřejeme 1 minutu, aby se klíčky fazolí mungo prohřály, ale příliš nezměkly.

Servírování

Hotové stir-fry rozdělíme do hlubokých misek, posypeme chilli papričkami a podáváme s lepkavou rýží.
Tip 1: Tapioková mouka slouží k zahuštění omáčky, můžete jí nahradit kukuřičným či bramborovým škrobem.

Více zajímavých receptů i bez chilli najdete na maves-kitchen.cz

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Cumari Pollux
Cumari Pollux
Capsicum Praetermissum
109 Kč • 100 000 SHU
Vyprodáno Cumari Pollux z rodiny Capsicum Praetermissum je jedna z mnoha divokých odrůd pocházejících z deštných pralesů v Brazílii. Tahle keříkovitá a velmi košatá rostlina dorůstá v květináči přibližně metru výšky. Pokud ji ale zkusíte pěstovat klasicky v půdě může být klidně i vyšší. Na konci sezóny vás potěší bohatá úroda maličkatých plodů, které dozrávají do jasně červené barvy. Nedejte se ale oklamat jejich roztomilým vzhledem. Při testování nás nejvíc překvapilo, jak pekelné umí být. Navíc jsou dokonale ovocné a na svoji velikost šíleně šťavnaté. A jak tyhle prcky nejlépe zužitkovat? Zkuste je čerstvé šoupnout do Pho Bo nebo Chilli can Carne. Zbytek si klidně zmrazte nebo nasušte…na potom." ["aktivni"]=> string(1) "1" ["photo1"]=> string(18) "cumari_pollux1.jpg" ["photo2"]=> string(18) "cumari_pollux2.jpg" ["photo3"]=> string(18) "cumari_pollux3.jpg" ["photo4"]=> string(18) "cumari_pollux4.jpg" } -->
Celá nabídka chilli semínek