400 g vyzrálého zadního hovězího
200 g mungo klíčků
4 hrozny čerstvého zeleného pepře
4 chilli papričky Thai Red
1 velká červená cibule
2 stonky citrónové trávy
2 cm čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
250 ml vody
1 čajová lžička tapiokové mouky
2 lžíce sádla
Celkový čas přípravy: 35 minut
Další variace našeho oblíbeného stir-fry se zázvorem, čerstvým pepřem a chilli, je ideální pro tohle roční období. Výborně Vás totiž prohřeje a je plné barevné zeleniny, takže se po něm nebudete cítit těžce. Citrónová tráva dodá úžasnou vůni a svěží chuť, čerstvé mungo klíčky v jídle krásně křupou. Při focení jsem použila restovaný čerstvý zelený pepř na ozdobu, ale hned poté jsem jednotlivé kuličky obrala a promíchala je do jídla. Mají totiž úžasně jemnou pikantní chuť a určitě by bylo škoda je vyhodit.
Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké plátky, dáme stranou a připravíme si zeleninu a omáčku. Na omáčku smícháme v mističce sójovou, ústřicovou a rybí omáčku, přidáme 250 ml vody a tapiokovou mouku, vše důkladně promícháme..
Červenou cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na nudličky, chilli papričky na tenká kolečka. Citrónovou trávu potlučeme po celé délce paličkou na maso.
V pánvi wok si rozpálíme lžíci sádla, přidáme hrozny čerstvého zeleného pepře a citrónovou trávu, minutku orestujeme a posuneme je vařečkou na stranu pánve. Do pánve naskládáme plátky hovězího masa a zprudka je opečeme, minutu z jedné a minutu z druhé strany. Opečené maso shrneme na bok pánve a ztlumíme plamen. Do pánve dáme druhou lžíci sádla, přidáme zázvor, česnek i cibuli, za neustálého prohazovaní restujeme 2 minuty. Zeleninu nechceme připálit, potřebujeme, aby změkla, ale zůstala křupavá. Promícháme zeleninu s masem, přidáme mungo klíčky, prohodíme a zalijeme dobře rozmíchanou omáčkou, vše promícháme. Pokud by omáčka byla příliš hustá, přidáme trochu vody. Prohřejeme 1 minutu, aby se klíčky fazolí mungo prohřály, ale příliš nezměkly.
Hotové stir-fry rozdělíme do hlubokých misek, posypeme chilli papričkami a podáváme s lepkavou rýží.
Tip 1: Tapioková mouka slouží k zahuštění omáčky, můžete jí nahradit kukuřičným či bramborovým škrobem.
Více zajímavých receptů i bez chilli najdete na maves-kitchen.cz
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.