Šípky a papričky Bhut Jolokia

Potřebné suroviny na 5 sklenic (250 ml)

1 kg šípků
Papričky Bhut Jolokia
250 g třtinového cukru
Šťáva z 1 většího citrónu
1 l pitné vody


Hotový šípkový džem s chilli papričkami

Sdílet


Šípkový džem s chilli

Celkový čas přípravy: 2 hodiny

Jak jste si už asi všimli, džemy a marmelády vysloveně zbožňujeme. Vzhledem k tomu, že už je tu opět listopad a s ním i nepříjemné sychravo, rozhodli jsme se podělit o recept na jeden vyloženě zdravý džem. Šípek je lehce dostupná, typicky podzimní surovina. Navíc je to přímo zásobárna vitamínu C a ve spojení s prokázanými účinky chilli se jedná o prevenci i lék v jednom. Přiznáme se, že se jedná o recept maličko pracnější, který ale určitě stojí za všechnu tu námahu. Výsledná chuť je naprosto dokonalá a na nachlazení vážně funguje!


Postup

Natrhané šípky zbavíme nejprve bubáků, které odkrojíme. Očištěné je povaříme ve vodě do měkka. Trvá to přibližně 40 minut. Poté šípky i s vodou rozmixujeme. Hotové pyré ještě 10 minut vaříme, aby se suroviny dobře propojily. Teď přichází náročnější část. Aby vznikl vážně hladký džem, musíme vše opravdu dobře propasírovat přes velmi jemné sítko nebo plátno. Je totiž nutné odstranit semínka a tvrdé části šípku. Nyní přidáme cukr, citrónovou šťávu a chilli a celé ještě chvíli povaříme, aby se suroviny dobře propojily. Nakonec vše můžeme nalévat do skleniček, které pak otočíme dne vzhůru. Až vše vychladne, máme hotovo :).

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Bolivian Bumpy
Bolivian Bumpy
Capsicum Chinense
65 Kč • 200 000 SHU
Přidat do košíku Je to vážně parádní chilli neobvyklého zbarvení dozrávající ze zelené do jasně žluté s hnědými fleky. Paprička bolivijského původu vznikla zkřížením Bolivian Rainbow (Capsicum Annuum) a Yellow Bumpy (Capsicum Chinense). Patří mezi Chinensky a nakopne vás skvělou ovocnou chutí připomínající v tomhle případě citrusy. My jí pálivostí řadíme do příjemného středu, který je snesitelný, ale zároveň nezklame žádného chilli šílence. Tahle keřovitá rostlinka s vysokou výnosností je vhodná pro pěstování v květináči i v zemi, kde se vám samozřejmě rozroste mnohem víc. A do čeho ji využijete? Do omáčkovitých jídel typu chilli con carne, do marinád nebo sals. Zkuste jí taky nasušit nebo zamrazit na potom. V zimě se to bude jistě hodit." ["aktivni"]=> string(1) "1" ["photo1"]=> string(24) "bolivian_bumpy1_2019.jpg" ["photo2"]=> string(24) "bolivian_bumpy2_2019.jpg" ["photo3"]=> string(19) "bolivian_bumpy3.jpg" ["photo4"]=> string(19) "bolivian_bumpy5.jpg" } -->
Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem