1 kg šípků
Papričky Bhut Jolokia
250 g třtinového cukru
Šťáva z 1 většího citrónu
1 l pitné vody
Celkový čas přípravy: 2 hodiny
Jak jste si už asi všimli, džemy a marmelády vysloveně zbožňujeme. Vzhledem k tomu, že už je tu opět listopad a s ním i nepříjemné sychravo, rozhodli jsme se podělit o recept na jeden vyloženě zdravý džem. Šípek je lehce dostupná, typicky podzimní surovina. Navíc je to přímo zásobárna vitamínu C a ve spojení s prokázanými účinky chilli se jedná o prevenci i lék v jednom. Přiznáme se, že se jedná o recept maličko pracnější, který ale určitě stojí za všechnu tu námahu. Výsledná chuť je naprosto dokonalá a na nachlazení vážně funguje!
Natrhané šípky zbavíme nejprve bubáků, které odkrojíme. Očištěné je povaříme ve vodě do měkka. Trvá to přibližně 40 minut. Poté šípky i s vodou rozmixujeme. Hotové pyré ještě 10 minut vaříme, aby se suroviny dobře propojily. Teď přichází náročnější část. Aby vznikl vážně hladký džem, musíme vše opravdu dobře propasírovat přes velmi jemné sítko nebo plátno. Je totiž nutné odstranit semínka a tvrdé části šípku. Nyní přidáme cukr, citrónovou šťávu a chilli a celé ještě chvíli povaříme, aby se suroviny dobře propojily. Nakonec vše můžeme nalévat do skleniček, které pak otočíme dne vzhůru. Až vše vychladne, máme hotovo :).
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.