2 zralá manga
2 větší mrkve
1 červená cibule
20 cherry rajčátek
2 stroužky česneku
4 chilli papričky Thai Red
3 kávové lžičky třtinového cukru
4 lžíce rybí omáčky
šťáva z jedné limetky
hrst pražených nesolených arašídů
pár snítek koriandru
Celkový čas přípravy: 30 minut
Mango salát je jedno z našich nejoblíbenějších jídel z jihovýchodní Asie. Narazíte na něj v mnoho variacích, my jsem si dneska vybrali variantu s mrkví, cibulkou a cherry rajčátky. Někdy bývá v salátu okurka, cuketa či ředkev daikon, dost často bývá podáván i s krevetami, prostě existuje nespočet různých variací. Nejraději si k salátu dáváme lepkavou rýži, rázem je pak ze salátu hlavní chod. Lepkavou rýži připravíte jednoduše, stačí ji několikrát propláchnout a namočit ve vodě na 12 hod (úplné minimum je 5 hodin). Pak rýži ještě jednou propláchnete, dáte do cedníku vyloženého plátýnkem, zabalíte do plátýnka a vaříte ji pod pokličkou v páře 20 – 25 minut. Lepší je rýži v průběhu ochutnat, abychom jí nepřevařili a nebyla pak patlavá. Lepkavé rýže bychom se mohli ujíst, obzvláště, když je nasáklá zálivkou z mango salátu.
Nejdříve si připravíme zálivku na salát. Česnek oloupeme a nasekáme společně se dvěma chilli papričkami Thai Red na jemno. V mističce smícháme rybí omáčku a šťávu z limety společně s třtinovým cukrem, česnekem a chilli, necháme odležet.
Zralé mango rozkrojíme podélně podle pecky na půl a pomocí lžíce vyndáme dužinu. Mango, oloupanou mrkev a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Na mrkev můžete, tak jako já, použít speciální škrabku julienne, která vám práci dost usnadní. Stonky koriandru nasekáme na jemno a přidáme do mísy k salátu. Salát zalijeme zálivkou a vše zlehka promícháme.
Rozdělíme salát na jednotlivé porce, ozdobíme nasekanými arašídy, koriandrem a na kolečka pokrájenými chilli papričkami. Dobrou chuť!
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.