250 g sépie (nejlépe použít tuby sépií, seženete například v Makru)
3 stroužky česneku
3 chilli papričky Thai Red nebo Rawit
3 lžičky tmavého cukru
5 lžic rybí omáčky
olej
1 menší červená cibule, na klínky
1 řapíkatý celer, na hrubo
3 větší rajčata, na klínky
½ cukety, na kostičky
½ okurky, na kostičky
½ čerstvého ananasu, na kostičky
100 ml ananasového džusu
1 limetka
čerstvý koriandr a máta
rýže
Celkový čas přípravy: 30 minut
Extrémně rychlý a exotický recept na přípravu svěžího vietnamského pokrmu ze sépie, kde vám příprava zeleniny a surovin zabere 95% z celkového času vaření a který vám přiblíží chutě exotické vietnamské kuchyně. Pikantnost Muc Xao Thom vám zajístí červené papričky Thai Red nebo Rawit, kterých do pokrmu můžete přidat libovolné množství dle chuti.
Sépii si pokrájíme na kousky. V hmoždíři si rozdrtíme společně cukr, česnek, chilli papričky – poté do této směsi přidáme rybí omáčku. Ve velké pánvi (nejlépe wok) necháme rozehřát olej na vysokou teplotu a posléze přidáme cibuli, řapíkatý celer a rajčata. Vše opékáme asi minutu. Přimícháme cuketu, okurku, ananas, ananasový džus a důkladně promícháme. Následně přidáme kousky sépie a předem připravenou česnekovou pastu a necháme povařit přibližně 10 minut. Na závěr vlijeme šťávu z 1 limetky a opět pečlivě zamícháme. Necháme ještě chvíli prohřívat a ihned můžeme podávat
Hotové Muc Xao Thom podávejte ozdobené mátou a koriandrem. Jako přílohu volíme vařenou rýži. Dobrou chuť.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.