Dýňová polévka s chilli papričkou

Potřebné suroviny na 4 porce

1 dýně hokaido
olivový olej
máslo
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1,5l zeleninového vývaru
malá plechovka kokosového mléka
muškátový ořech
sůl a pepř
čerstvý koriandr
1 thajská chilli paprička nebo Rawit


Sdílet


Dýňová polévka s chilli papričkou

Celkový čas přípravy: 50 minut

Tato upravená verze oblíbené polévky je naprosto ideální na chladné, sychravé podzimní dny, protože je dostatečně sytá a dokáže prohřát organismus.


Postup

Dýni oloupejte, odstraňte semínka a pokrájejte na menší kousky, které rozložte na olivovým olejem vymazaný pekáč. Dýni poté pečte v troubě, kterou jste si předem předehřáli asi na 150°C, přibližně 30 minut. Mezitím si v hrnci na velmi mírném ohni osmahněte na másle jemně nakrájenou cibuli a česnek, k nimž následně přidejte upečenou, měkkou dýni a krátce orestujte. Poté přilijte předem připravený zeleninový vývar a nechte povařit přibližně 15 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte kokosové mléko, pepř, sůl a nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti.

Servírování

Polévku servírujte nejlépe ozdobenou čerstvým koriandrem, trochou zakysané smetany a pokrájenou chilli papričkou. Dobrou chuť.

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Bolivian Bumpy
Bolivian Bumpy
Capsicum Chinense
65 Kč • 200 000 SHU
Přidat do košíku Je to vážně parádní chilli neobvyklého zbarvení dozrávající ze zelené do jasně žluté s hnědými fleky. Paprička bolivijského původu vznikla zkřížením Bolivian Rainbow (Capsicum Annuum) a Yellow Bumpy (Capsicum Chinense). Patří mezi Chinensky a nakopne vás skvělou ovocnou chutí připomínající v tomhle případě citrusy. My jí pálivostí řadíme do příjemného středu, který je snesitelný, ale zároveň nezklame žádného chilli šílence. Tahle keřovitá rostlinka s vysokou výnosností je vhodná pro pěstování v květináči i v zemi, kde se vám samozřejmě rozroste mnohem víc. A do čeho ji využijete? Do omáčkovitých jídel typu chilli con carne, do marinád nebo sals. Zkuste jí taky nasušit nebo zamrazit na potom. V zimě se to bude jistě hodit." ["aktivni"]=> string(1) "1" ["photo1"]=> string(24) "bolivian_bumpy1_2019.jpg" ["photo2"]=> string(24) "bolivian_bumpy2_2019.jpg" ["photo3"]=> string(19) "bolivian_bumpy3.jpg" ["photo4"]=> string(19) "bolivian_bumpy5.jpg" } -->
Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem