1kg hovězích žeber (ideálně bez kosti)
2x červená cibule
2x červená paprika
Česnek (5-6 stroužků)
3 lžičky chile ancho pasty nebo sušené chile ancho
Habanero papričky podle chuti (2-3 :)
Bobkový list
Černé fazole
Čerstvý koriandr
1 limetka
Celkový čas přípravy: 2,5 hodiny
Tento skvělý recept na Carne con Chile, neboli maso s chilli, jsme získali od našeho bolivijského známého kuchaře a jsme mu za to velmi vděční, protože chuťově je to naprosto unikátní pokrm. Jedná se o pomalu dušené hovězí žebro s chilli papričkami, červenou paprikou, koriandrem, limetkou a černými fazolemi.
Černé fazole je nutné na 6 - 8 hodin předem namočit do vody aby se rychleji uvařily, takže je třeba lehce plánovat dopředu a nechat je máčet klidně již od rána. Fazole následně vaříme v té samé vodě pouze přidáme půlku cibule. Fazole je vaříme alespoň hodinu, ideální je dát je vařit v průběhu přípravy masa.
Maso omyjeme a vaříme společně s půlkou cibule, dvěma bobkovými listy a stroužkem česneku cca hodinu až dvě, je potřeba přidat hodně vody. Pokud máte tlakový hrnec je to ideální způsob přípravy masa, nebude díky tomu vysušené a není potřeba ho tak často kontrolovat. Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek a habanero papričky na drobno. Červenou papriku pokrájejte na proužky.
Po dvou hodinách by maso mělo být krásně měkké a mělo by se kompletně rozpadat, tuk na žebrech dodal masu krásnou chuť. Maso okrájíme od zbylého tuku a natrháme na kousky.
Ve větší pánvi na oleji osmahneme nasekaný česnek a cibuli, přidáme maso a na proužky nakrájenou papriku. Pod pokličkou dusíme dokud paprika nezměkne, stačí většinou 15 minut. Uděláme si na pánvi místo, přidáme ancho chille pastu a nasekané habanero, lehce orestujeme a promícháme se zbytkem. Celek ještě chvilku orestujeme a můžeme servírovat.
Podáváme společně s černými fazolemi, ozdobené nasekaným koriandrem. Pokapeme limetkou. Dobrou chuť
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.