1 kg vepřového boku vcelku
100 g citrónové trávy
400 g zázvoru (300 g na pastu)
2 lžíce mletého koriandru
300 g žluté cibule
2 čerstvé chilli papričky
4 stroužky česneku
4 lžičky mleté skořice
140 g třtinového cukru
4 lžíce rybí omáčky
200 g sójových klíčků
200 g mladých hrachových lusků
1 svazek jarní cibulky
Olej
Sůl
Pepř
Čas přípravy: 15 minut / Pečení: 120 minut
Pro všechny masožrouty a milovníky asijských chutí tu máme další pikantní recept, který vám zpestří dlouhé zimní večery. Tajemství delikátní chuti grilovaného vepřového boku jsme objevili už vloni v létě a proto jsme se rozhodli pátrat po dalších způsobech, jak s tímto šťavnatým kouskem masa naložit. Tahle pečená varianta s řádnou dávkou chilli a zázvoru představuje doslova gurmánskou bombu pro všechny vaše smysly. Navíc zahřeje a dodá energii. Nás tenhle recept absolutně nadchl a rozhodně jsme ho nedělali naposledy :).
Nejprve si připravíme zázvorovou pastu. Do mixéru vložíme citrónovou trávu, zázvor, třtinový cukr, mletý koriandr, žlutou cibuli, chilli papričky, stroužky česneku, mletou skořici a rybí omáčku. Vše rozmixujeme na pastu. Vepřový bůček si omyjeme, vložíme do pečící mísy a důkladně ho potřeme veškerou připravenou zázvorovou pastou. Mísu překryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 140 stupňů. Po jedné hodině provedeme kontrolu a pečeme ještě přibližně další hodinu. Je třeba aby maso změklo. Hotový upečený bůček vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut odpočinout. Poté sundáme fólii, sejmeme z bůčku pastu i se šťávou z masa a důkladně rozmixujeme najemno. Dále pastu ještě povaříme v pánvi a případně dochutíme solí a pepřem. Bůček ještě zlehka opečeme na pánvi kůži dolů, aby zezlátla a byla křupavá, následně ještě vložíme do vyhřáté trouby na cca 10 minut.
Nyní si rozpálíme pánev, do které vložíme jarní cibulku pokrájenou na tenko, nasekaný zázvor a hráškové lusky. Chvíli restujeme, na závěr ještě vložíme sójové klíčky a dle potřeby dochutíme. Podáváme společně s rozmixovanou zázvorovou pastou jako přílohu k plátkům vepřového masa. Přejeme dobrou chuť!
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.