1,2 kg hovězí oháňky
150 g kvalitní slaniny
špetka šafránu
1 ks červené cibule
1 ks mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
500 ml suchého bílého vína
1 kg sterilovaných rajčat
5 lžic olivovového oleje
3 lžíce sušených chilli papriček
sůl a pepř
5 g holandského kakaa
40 g slunečnicových semínek
40 g rozinek
petržel na ozdobu
Příprava: 20 minut, Vaření: 3-4 hodiny
Tradiční římská specialita z hovězí oháňky tradičně po našem s chilli.
Itálie je krásná ze všech úhlů pohledu a my přiznáváme, že je to hlavně úhel gurmánský, který nás tam táhne každoročně znovu a znovu. Coda Alla Vaccinara je pokrm, který neodmyslitelně patří ke klasické římské kuchyni a hlavní roli v něm hraje hovězí oháňka. Ta má mnoho pozitiv, kromě cenové dostupnosti je to i opravdu nezaměnitelná, vynikající, šťavnatá chuť. U nás ji používáme asi nejčastěji do polévky a tak bylo milým zjištěním, že existují i jiné možnosti zpracování.
Tahle italská verze přípravy je pak naprosto úžasná, což kompenzuje poněkud delší čas přípravy, který jsme trochu zkrátili skleničkou vína. Oháňku pak doporučujeme zakoupit přímo v řeznictví a nechat si ji tam rovnou i nasekat na kusy - výrazně nám to ulehčilo práci. Celý pokrm jsme ještě osvěžili jak jinak než pořádným přídavkem chilli, které je jako vždy tou správnou tečkou. Tak vzhůru do vaření a objevování nových nezvyklých chutí.
Oháňku si nakrájejte nebo nechte nakrájet na kusy a ponořte ji alespoň na hodinu do studené vody. Následně ji řádně pod tekoucí vodou opláchněte, odtékající voda musí být čirá. Poté osušte. Připravte si zeleninu na omáčku v robotu nebo ručně nasekejte na drobno cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej a opékejte na něm slaninu do zlatova. Přidejte oháňku a nechte ji zatáhnout rovnoměrně z každé strany. Přidejte šafrán a nechte lehce provonět.
Nyní vsypte nasekanou zeleninu, kterou zamíchejte a osmahněte tak, aby byla téměř vysušená. V této chvíli je čas na víno, které přilijte a 15 minut vařte, aby se odpařil alkohol. Přidejte rajčata, sušené chilli papričky a nalijte si sklenku vína, neboť od této chvíle se vše musí nechat probublávat na mírném ohni asi tak 3 hodiny. To je přibližně doba, kterou trvá, než se maso pořádně uvaří a začne odpadávat od kosti. Až se tak stane, můžeme začít dokončovat omáčku.
Odeberte tři naběračky omáčky, které smícháte s kakaem, nalijte zpět do hrnce a přisypte ještě slunečnicová semínka a rozinky. Nechte povařit asi 15 minut. Hotový pokrm podáváme ozdobený petrželkou a doplníme ho třeba křupavou bagetou. Buon appetito!
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.