600 g vepřového boku (pokrájeného na tenké plátky)
Balení čerstvého koriandru
Další čerstvé bylinky
Balení rýžových nudlí Bun
2-3 lžíce rybí omáčky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce sójové omáčky
2 šalotky nebo menší cibule na drobno
3 stroužky česneku (utřený na jemno)
Šťáva z ½ limetky
1-2 lžíce jablečného octa
1 lžíce rostlinného oleje
Pepř a špetka soli
Hrnek horké vody
4 lžíce rybí omáčky
1 limetka
4 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku na drobno
3 a více thajských chilli papriček
1-2 lžíce čerstvého koriandru
mrkev, kedlubna na kolečka
Celkový čas přípravy: 20 minut + čas marinování
Letní grilovací sezóna je zase po roce tady. Pokud usilovně přemýšlíte čím neobvyklým překvapit rodinu či přátelé, zkuste třeba tuhle klasiku mezi vietnamskými jídly. Bún Chả je pokrm, který milujeme už dávno, ale tak nějak nám stále připadalo lehčí si jej dát třeba v Sapě. Nedávno jsme se konečně odhodlali a vyzkoušeli ho i doma. A narovinu říkáme, je to hrozně snadné, velmi levné a tak šíleně dobré, že jsme tuhle dobrotu neodkladně zařadili mezi letošní stálice pro grilovací sešlosti. Jednoduše řečeno se jedná o marinovaný a grilovaný vepřový bok, který se společně s rýžovými nudlemi /měly by být kulaté bun, my použili placaté pho, což ničemu nevadilo/ a spoooustou bylinek namáčí ve speciální omáčce. Tak neváhejte a jděte do toho, tuhle delikatesu musí každý pořádný masožrout prostě vyzkoušet!
Maso omyjte a pokrájejte na opravdu tenké plátky. Máte-li maso s kůží, nebojte se a neodkrajujte ji, grilovaná je křupavá a lahodná. Třtinový cukr se do marinády přidáva pro dodání barevnosti, můžete ho použít klasicky, nebo jej nechte na pánvi zkaramelizovat. Nyní ve větší míse promíchejte všechny ingredience na marinádu a ponořte do ní plátky masa. Nechte zakryté odpočinout v lednici minimálně pět hodin. I zde ale platí pravidlo čím déle, tím lepší chuť, takže marinování přes noc není na škodu. Co se omáčky na Bún Chả týče, je dobré ji namíchat tak dvě hodiny před grilováním – měla by se také trochu odležet. Její příprava je více než snadná, opět smícháme všechny ingredience a dáme zakryté odstát. Na kolečka pokrájená mrkev a kedlubna se používá v omáčce pro autentičnost na ozdobu. Těsně před grilováním si pak připravíme nudle. Na jejich přípravu si dejte pozor a držte se návodu na obalu. Většinou se nevaří, ale pouze se vařící vodou zalijí, aby změkly. Je nutné je také ve vodě hlídat, aby měly tu správnou konzistenci. Pak už stačí jen rozpálit gril, natrhat bylinky a užít si tohoto skvělého jídla co hrdlo ráčí.
Jídlo se konzumuje nejjednodušeji hůlkami tak, že hotové kousky masa namáčíme spolu s bylinkami a nudlemi do omáčky. Dobrou chuť!
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.