Můžeme být sebelepší kuchaři, stačí ale chvilka nepozornosti a každému může takzvaně ujet ruka. Máte pocit, že do každého jídla chilli prostě patří a nevynecháte jedinou příležitost, jak si cokoliv aspoň trochu přikořenit? V pořádku, s tím nelze z pozice milovníka chilli než souhlasit, pokud ale připravujete pokrm i pro někoho dalšího, je třeba postupovat obezřetně. Pokud je vám okamžitě po ochutnání jasné, že tohle jídlo možná vy dáte, ale ostatním uhoří pusa, nezoufejte, ještě není tak úplně pozdě na záchranu.
Například blogerka Andrea Lynn na svých stránkách Serious Eats navrhuje takové přepálené jídlo okyselit. Neváhejte tedy, samozřejmě i dle možností připravovaného jídla, použít ocet, jehož nejrůznější druhy jsou na trhu k dispozici, citronovou či limetkovo šťávu anebo případně cokoliv kyselejšího co doma naleznete. Pokud to pokrm unese, je možné neutralizovat takto překořeněné jídlo přidáním jakékoliv sladší ingredience.
Typickým pohlcovačem pálivého je pak mléko, popřípadě brambory či mrkev, které jsou známé pro svoji schopnost absorbovat přebytečné množství některých typů koření. Pokud se tedy stane taková malá nehoda a do hrnce vám upadne místo lžičky celá naběračka chilli, určitě to vyzkoušejte, nezapomeňte ale vždy respektovat povahu toho, co jste právě uvařili ;).
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.