Syrské kuře s citronem na grilu

Potřebné suroviny na 4-6 porcí

1 celé kuře (nebo porce s kůží)
500g citrónů
1 palice česneku
olivový olej
vývar z kuřete (zbyde po uvaření)
sůl
černý pepř


Sdílet


Syrské kuře s citronem na grilu

Celkový čas přípravy: 60 minut + marinování ideálně přes noc

Pokračujeme v naší letní sérii receptů na gril, a protože je venku opravdu horko, rozhodli jsme se tentokrát pro něco o poznání lehčího. Rádi bychom se s vámi podělili o mimořádně jednoduchý, zato ale jedinečný recept, jemuž kraluje originální, exotické spojení citrónu, česneku a kuřete, jenž z něj dělá malý poklad, za nějž vděčíme milé paní Vendulce, která se pro vás s námi o tuto rodinnou cennost pocházející z daleké Sýrie podělila.


Postup

Kuře omyjeme, očistíme, rozporcujeme a poté v hrnci vaříme v lehce osolené vodě přibližně 40 minut. Mezitím si vymačkáme šťávu ze všech citronů a také se solí utřeme stroužky z celé palice česneku (v tomto receptu se na česneku ani citrónu šetřit nesmí).

Uvařené kuře i vývar necháme lehce zchladnout a mezitím si připravíme marinádu. V míse smícháme olivový olej, kterého použijeme opravdu hojně, předem utřený česnek, citrónovou šťávu a dvě naběračky kuřecího vývaru (je možno dát podle chuti i o něco více). Do takto přichystané marinády uvařené kuře celé ponoříme a necháme odležet nejlépe přes noc v uzavřené míse, aby se chutě krásně spojily.

Následně do zlatova grilujeme na předem rozpáleném grilu z obou stran. Hotové kuře má křupavou kůrku a lehce se rozpadá.

Servírování

Grilované kousky kuřete podáváme polité zbylou marinádou, případně pokapané citronem. Jíme samotné nebo společně s chlebovými plackami či opečenými kousky brambor. Dobrou chuť.

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem