Bún chả – vietnamský grilovaný bůček

Potřebné suroviny na 2 porce

600 g vepřového boku (pokrájeného na tenké plátky)
Balení čerstvého koriandru
Další čerstvé bylinky
Balení rýžových nudlí Bun

Na marinádu

2-3 lžíce rybí omáčky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce sójové omáčky
2 šalotky nebo menší cibule na drobno
3 stroužky česneku (utřený na jemno)
Šťáva z ½ limetky
1-2 lžíce jablečného octa
1 lžíce rostlinného oleje
Pepř a špetka soli

Na Bún chả omáčku

Hrnek horké vody
4 lžíce rybí omáčky
1 limetka
4 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku na drobno
3 a více thajských chilli papriček
1-2 lžíce čerstvého koriandru
mrkev, kedlubna na kolečka


Na ohni grilované Bún chả chutná nejlépe

Sdílet


Bún cha – vietnamský grilovaný bůček

Celkový čas přípravy: 20 minut + čas marinování

Letní grilovací sezóna je zase po roce tady. Pokud usilovně přemýšlíte čím neobvyklým překvapit rodinu či přátelé, zkuste třeba tuhle klasiku mezi vietnamskými jídly. Bún Chả je pokrm, který milujeme už dávno, ale tak nějak nám stále připadalo lehčí si jej dát třeba v Sapě. Nedávno jsme se konečně odhodlali a vyzkoušeli ho i doma. A narovinu říkáme, je to hrozně snadné, velmi levné a tak šíleně dobré, že jsme tuhle dobrotu neodkladně zařadili mezi letošní stálice pro grilovací sešlosti. Jednoduše řečeno se jedná o marinovaný a grilovaný vepřový bok, který se společně s rýžovými nudlemi /měly by být kulaté bun, my použili placaté pho, což ničemu nevadilo/ a spoooustou bylinek namáčí ve speciální omáčce. Tak neváhejte a jděte do toho, tuhle delikatesu musí každý pořádný masožrout prostě vyzkoušet!


Postup

Maso omyjte a pokrájejte na opravdu tenké plátky. Máte-li maso s kůží, nebojte se a neodkrajujte ji, grilovaná je křupavá a lahodná. Třtinový cukr se do marinády přidáva pro dodání barevnosti, můžete ho použít klasicky, nebo jej nechte na pánvi zkaramelizovat. Nyní ve větší míse promíchejte všechny ingredience na marinádu a ponořte do ní plátky masa. Nechte zakryté odpočinout v lednici minimálně pět hodin. I zde ale platí pravidlo čím déle, tím lepší chuť, takže marinování přes noc není na škodu. Co se omáčky na Bún Chả týče, je dobré ji namíchat tak dvě hodiny před grilováním – měla by se také trochu odležet. Její příprava je více než snadná, opět smícháme všechny ingredience a dáme zakryté odstát. Na kolečka pokrájená mrkev a kedlubna se používá v omáčce pro autentičnost na ozdobu. Těsně před grilováním si pak připravíme nudle. Na jejich přípravu si dejte pozor a držte se návodu na obalu. Většinou se nevaří, ale pouze se vařící vodou zalijí, aby změkly. Je nutné je také ve vodě hlídat, aby měly tu správnou konzistenci. Pak už stačí jen rozpálit gril, natrhat bylinky a užít si tohoto skvělého jídla co hrdlo ráčí.

Servírování

Jídlo se konzumuje nejjednodušeji hůlkami tak, že hotové kousky masa namáčíme spolu s bylinkami a nudlemi do omáčky. Dobrou chuť!

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek