Hovězí empanadas

Potřebné suroviny na 14 taštiček

1 kg hovězích žeber
2 červené papriky
3 větší cibule
4 stroužky česneku
paprička Habanero
Olivový olej
sůl a čerstvě mletyý pepř
špetka římského kmínu
2 vejce na tvrdo a 1 vejce na potření
100 g zelených oliv
2 balení křehkého těsta
hladká mouka na vál


Jak naplnit empanadas

Doporučit


Hovězí empanadas

Celkový čas přípravy: 80 minut

Přinášíme vám další recept z repertoáru úžasné pouliční gastronomie latinské Ameriky, který jsme vyzkoušeli. Tentokrát to pro nás byla opravdová výzva hlavně proto, že jsme empanadas již dříve ochutnali na nejrůznějších gastro akcích a hrozně jsme je chtěli vyzkoušet i doma. Jedná se o taštičky z křehkého těsta plněné v různých koutech jižní Ameriky ledasčím od masa, ryb po vegetariánské směsi. My jsme zvolili náplň z hovězího masa, která je klasikou a kterou se nikdy nic nezkazí. Protože se jedná o delikatesu jednoduchou a rychlou - doslova z ruky do pusy, věřte, že si ji bleskově zamilujete stejně jako my. Dá se navíc jíst jak horká hned po upečení tak studená druhý den, upotřebíte ji tak jako večeři, oběd či svačinu. Asi je jasné, že v našem případě jsme tradičně chilli nešetřili, ale potvrzujeme, že stejně vynikající může být i nepálivá.


Příprava směsi

Maso omyjeme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Mezitím si pokrájíme ingredience. Na drobno cibuli, česnek, papričky Habanero, olivy, vejce a červené papriky na kostičky. Když je maso uvařené, vyndejte jej na prkénko a natrhejte na vlákna. Nyní si v pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm do zlatova cibuli, poté přidejte česnek, papričky Habanero, papriku, po chvilce i maso a opékejte zhruba 5 minut. Poté osolte, opepřete, pokmínujte a ještě nechte dalších 10 minut podusit pod pokličkou. Hotovou směs nechte vychladnout a následně do ní vmíchejte olivy a vejce.

Plnění taštiček

Vál nebo kuchyňskou linku poprašte hladkou moukou a rozprostřete na ní křehké těsto, které ještě dle potřeby vyválejte. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru cca 10 cm. Do středu každého kolečka vložíme přibližně jednu vrchovatou lžíci připravené směsi a ohneme okraje k sobě tak, aby vznikl tvar půlměsíce. Konce taštiček přitiskneme pečlivě k sobě, ztenčíme a na okrajích vytvoříme překládáním ozdobný tvar, tak jako na naší fotografii (skládáme obdobně jako například když nabíráme látku na sukni). Pak předehřejeme troubu rovnou i s plechem na 180 stupňů. Taštičky vyskládáme na vyhřátý plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a pečeme asi 20 minut - dokud nezezlátnou. Dobrou chuť!

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem