Každý rok se pro vás snažíme pěstovat nové a neokoukané odrůdy chilli papriček. Sestavili jsme pro vás výběr těch, které v našem eshopu najdete nově pro letošní sezónu.
Papričky Aji Charapita jsou původem z jihoamerického Peru a při dobrém pěstování vás obdaří malými 1 cm velkými kuličkami. Speciálně u této papričky je zapotřebí zajistit velmi dobré opylení květů, které zásadně ovlivní kvalitu a velikost plodů. Chuťově je Ají Charapita krásně ovocná a nezadá si se stálicemi z rodu Capsum Chinense jako jsou Habanera nebo Fatalii. Díky obřímu množství maličkých a chutných papriček je nejvhodnější na zavařování, tak jak s ní zacházejí v rodném Peru. Můžete jimi ale ozvláštnit i letní salát.
Ají panca, peruánská paprička z rodu Capsicum baccatum. V rodném Peru a používá hojně využívá v kuchyni a je oblíbená pro svojí tlustou dužinu a jemný pal. Peruánci papričku nejčastěji susí na přímém slunci a milují ji pro svojí chuť a především barvu. Nejčastěji jí najdete na pobřeží Peru , papričky dosahují délky zhruba 10cm a jsou tmavě rudé až hnědé.
7 Pot White udělá radost všem fanoušků krásných, bílých odrůd superhotů. Pochází z oblasti Chaguanas z ostrova Trinidad. Jak je u rodiny 7 Pot zvykem, rostlina je to opravdu vzrostlá a bude potřebovat kapku větší květináč. Pokud jí tento komfort dopřejete, můžete se těšit na vskutku štědrou sklizeň. Plody dozrávají do netradičně krásné až sněhově bílé barvy.
7 Pot Bubblegum Peach je hybrid, který byl vytvořen na americké Floridě. Je křížencem mezi klasickým červeným 7 Pot Bubblegum, který tuto krásnou variaci odstartoval a floridským Minorcan Datil, čemuž také odpovídá jeho vysoká pálivost, která ale na rozdíl od jiných odrůd rodiny 7 Pot není tolik agresivní a umožňuje tak vychutnat velmi svěží, ovocnou chuť papričky, možná opravdu tak trošku žvýkačkovitou. Jedná se o 5. generaci této odrůdy a už je v podstatě velmi stabilní.
Paprička z karibiku, která svým zvonečkovým tvarem připomíná biskupskou korunu nebo čepici. Krásně svěží a sladkou papričku oceníte převážně v případě, že ultra pálivé odrůdy nejsou nic pro vás. S pálivostí 15 000 - 30 000 SHU ji bez problému můžete přidat do letních salátů a nebo zakousnout čerstvou třeba s dobrým sýrem či salámem.
Původ slova "cayenne" pravděpodobně vychází ze slova quiínia pocházející ze starého jazyka Old Tupi z Brazílie. Jemnému prášku z mletých, sušených papriček se říká kajenský pepř což občas může evokovat podobnost s klasickým pepřem, to je samozřejmě mylné. Rostlina je relativně mohutná a obsypaná dlouhými tenčími papričkami, v nezralém stavu jsou plody zelené a dozrávají do krásné sytě červené.
Odrůda Condors Beak (Kondoří zobák) je habanero pocházející z Peru a jedná se o jednu z nejkrásněji zbarvených papriček jaké jsme kdy pěstovali. Nezralé papričky mají úžasnou, temně fialovou barvu a díky menšímu vzrůstu rostliny ji můžete pěstovat i jako okrasný druh. Při dozrávání se papričky barví do sytě červené. V pálivosti jsou mnohem slabší než klasická Habanera, o to více však oceníte jejich ovocnou chuť.
Pokud by pro vás klasická červená variace světově nejpálivější papričky Carolina Reaper už byla příliš okoukaná. Představujeme vám její krásnou hnědou, neboli čokoládovou sestru. Rudé královně mezi chilli papričkami se pálivosti vyrovná velmi snadno a pocitově bychom řekli, že je dokonce o něco ostřejší, nebo minimálně agresivnější.
Tato krásně unikátně hnědá varianta světově neskutečně populární odrůdy se vyznačuje spíše mírnější pálivostní hranicí a je tak vhodná i pro naprosté začátečníky. Pro pěstování je tato varianta nenáročná a oproti jiným variacím papriček Jalapeno do plné barevnosti dozrává relativně brzy a zároveň je opravdu výnosná. Barva plodu se při dozrávání mění ze zelené na tmavě hnědou, díky níž bude tato paprička ozdobou každé zahrady či balkonu.
Jalapeno Conchos je jedna z největších papriček Jalapeno vůbec. Tato baňatá varianta světově neskutečně populární odrůdy pochází z regionu Chinhuahua v Mexiku. Pro pěstování je tato varianta nenáročná a oproti jiným variacím papriček Jalapeno do plné barevnosti dozrává relativně brzy a zároveň je opravdu výnosná.
Manganji je uznávanou tradiční zeleninou z Kjóta v Japonsku, kde ji považují za krále japonských chilli papriček. Manganji je výjimečně sladká paprika s jemným palem! Komplexní sladkou chuť a tenkou stěnu oceníte především v kuchyni. V Japonsku se objevuje ve formě všemožných zajímavostí jako je čokoláda nebo džus. Těšíme se, až tuto odrůdu papriček začneme potkávat i v českých kuchyních.
Paprička Rocoto Marlene je krásná peruánská odrůda, svým tvarem připomínající rajčata nebo malá jablka. Jedná se o velmi tlustostěnou a šťavnatou papričku vhodnou pro plnění masem, sýrem nebo pro grilování. A samozřejmě pokud se odvážíte, můžete ji sníst syrovou jako rajče ;) Ovocná chuť, křupavost a rozumný pal z ní dělají klasiku každého chilli pěstitele.
Tvar této světoznámé chilli papričky je to, co bylo inspirací pro její název. Vzhledem velmi nápadně připomíná typickou skotskou plédovou čapku (Scotsman's bonnet nebo také klobouk Tam o’Shanter). Nic složitějšího v tom hledat nemusíte. Můžete se s ní setkat o pod jinými jmény jako Bahama Mama, Jamaican Hot a další.
Chuťově vynikající paprička s příjemnou pálivostí a krásnou barvou. Tuto odrůdu, tvarově podobnou Ají Amarillo, objevil a barevně vyšlechtil velšský pěstitel Chris Fowler. Podlouhlé, růžově zbarvené papričky vás překvapí nasládlou, ovocnou až citrusovou chutí, doporučujeme konzumovat čerstvé aby chuť krásně vynikla. Sugar Rush Peach jsou vhodné i při přípravě salsy a čerstvých salátů.
Trinidad Scorpion Green je nový, zelený typ slavných papriček z rodiny Trinidad Scorpion v naší nabídce. Papričky mají relativně tlustší stěnu a jsou krásně křupavé, šťavnaté s výbornou nasládlou chutí. V nezralém stavu mají tmavě zelenou barvu, která při dozrávání přechází ve světle zelenou s lehkým žlutým nádechem.
Splňujeme legislativu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, které se vztahuje na pěstitele sadby všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.) i producentům jejich osiva.
Dodavatelé Capsicum annuum musí být registrováni také podle zákona č. 219/2003 Sb. o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud je uváděna do oběhu sadba nebo osivo všech druhů paprik včetně chilli a jiných pálivých papriček (Capsicum spp.), musí být tyto rostliny opatřeny rostlinolékařskými pasy (RL pasy).
Úspěšně odesláno.
Zprávu se nepodařilo odeslat.