Legenda jménem karí (také kari, či anglicky curry)

Červená indická kari pasta

Červená kari pasta

10 ks čerstvých červených chilli papriček (ideálně větší kousky Bornean nebo klasické thajské)
2 lžičky semínek koriandru
5 cm galangalu (popř. čerstvého zázvoru)
1 stonek citronely
4 stroužky česneku
1 šalotka
1 lžička limetkové šťávy
2 lžíce arašídového oleje

Jak pastu připravit

Papričkám uřízneme stopku, galangal a citronelu nasekáme nadrobno, stroužky česneku rozpůlíme a šalotku pokrájíme na hrubo. Následně je společně s ostatními přísadami buď dle tradiční přípravy rozmělníme v hmoždíři na pastu nebo můžeme také použít mixér ;). Takto připravenou pastu je možno okamžitě použít. Budete-li pastu uchovávat v ledničce, její trvanlivost můžete ještě prodloužit přidáním trošky soli.


Doporučit


Na začátku jsme přemýšleli, zda vůbec skutečně víme, co je to kari. A tak jsme lehce zapátrali, protože je jasné, že kari je, pro milovníky pikantních jídel, v mnoha ohledech magické slovo s příslibem dostatečné pálivosti.


Koření na asijských trzích

Vlastně asi neexistuje přesná definice toho, co je to kari, hodně důležité ale je, že je to vždy pokrm s omáčkou, jejíž základ může být různý. Ve zkratce řečeno pravděpodobný vznik tohoto označení se datuje do 18. století, kdy byla ještě Indie britskou kolonií. Jako první ho začali používat kolonizátoři, když převzali původní indické slovo kari, které znamená omáčka. Kari se následně trvale vžilo jako pojmenování pro řadu pokrmů s omáčkou, která je ochucena kari pastou nebo kari kořením.


Žlutá kari pasta s kurkumou a zázvorem

Budeme-li o kari hovořit jako o směsi koření, je zajímavé, že v minulosti bylo vyhláškou stanoveno její přesné složení, které zahrnovalo tamarind, cibuli, koriandr, chilli, kurkumu, kmín, pískavici neboli řecké seno, pepř a hořčici. Dnes to již samozřejmě neplatí a v mixu koření můžeme nalézt i další druhy jako hřebíček, kardamon, zázvor, muškátový oříšek, fenykl, kmín, hořčičná semínka, muškátový květ, mák, sezamová semínka, šafrán, skořici a mnoho jiných. Vše se odvíjí od typu kuchyně, protože kari nalezneme nejenom v Indii, ale také na Srí Lance, v Malajsii, Thajsku, Indonésii, Nepálu, Pakistánu a dokonce i v Karibiku.

Asi nejdokonalejší a nejvýraznější při přípravě kari omáčky je použítí čerstvé kari pasty, která vznikne rozmělněním a spojením různých druhů koření v hmoždíři. Aroma a chuť koření se takto lépe uvolní, neuvěřitelně rozvine a posune naši představu o vůních dálného východu. Pokud milujete kari, zkuste si dle našeho návodu kari pastu udělat doma, je velmi jednoduchá, pikantní a chutná. Pokud si jí připravíte větší množství, můžete ji uchovat doma v ledničce a použít opakovaně.

Naše chilli delikatesy

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem